Jordbær - årets sommerglede

Jordbær - årets sommerglede

I år har vi jordbær igjen! Etter flere år som planteprodusent har vi nå i år gjen jordbær på gården. Les mer

Bondensgull

Bondensgull

Husdyrgjødsel og kompost er omtalt som ”bondens gull”. Grønnsaksproduksjonen på Vang Gård gir betydelige mengder rent organisk avfall. Les mer

Nye produkter

Nye produkter

Nå er Salatløk fra Vang og Mat fra Toten i salg i ICA og Rimi butikkene. Løp ¨å kjøp. Den mildeste løken, no tears, best rå og barnas favoritt! Les mer

Gården

Gården Nordre Vang ligger i Totenvika og har flott utsikt utover Mjøsa. Den ligger rett utenfor Skreia, midt mellom Gjøvik og Minnesund langs RV 33, ca. 1 time fra Garderomen.

Gården består av ca .110 mål som benyttes til frilandsproduksjon av purre, løk, kål og gulrøtter. I tillegg leies en del jord i Totenvika og den totale produksjonen er på om lag ca.1000 dekar årlig. Vang har dessuten 7,5 mål med veksthus samt 13,5 mål med table top tuneler som benyttes til oppal av småplanter. 

 

"Potetsafari på Toten" med Gustav Nilsen på besøk

 

 

Hovedbygningen på Vang Gård er fra 1795 og ble fredet i 1923, og inneholder blant annet en sal i 2. etasje som ble dekorert av Peder Balke i ca. 1825, mens han bodde på Balke Gård på Toten. Salen er dekorert med malte søyler og en spesiell teknikk, som det sies at Balke lærte seg i Sverige hvor bjørkeris dyppes i maling og piskes mot tak eller vegger og gir en helt spesiell effekt. Dekorasjonsmaleri er en sjanger innen malekunsten der hensikten med malingen kun er å være til utsmykning. På 1700- tallet og utover var dette så vanlig, at dekorasjonsmaler ble en undergren av maleryrket. I Norge hadde man omreisende bygdekunstnere som dekorerte, og etterhvert utviklet rosemalingen, mens andre, som Peder Balke startet sin karriere med å male klassisk inspirerte motiver på vegger og dørfyllinger på storgårdene nær hjemstedet.

Peder Balke (født Peder Andersen 4. november 1804 på Helgøya, død 5. februar 1887 i Kristiania) var en norsk maler. Med sine ofte dramatiske bilder i begrenset fargeskala ble Peder Balke særlig etter sin død anerkjent som en av de beste landskapmalerne i Norge på 1800-tallet.

Han vokste opp som husmannsgutt i trange kår på Helgøya, men oppholdt seg i 1820-åra på garden Vester-Balke på Toten. Her ble han betraktet som "En søn af Huset" og tok navnet Balke. (Les: Peder Balke en fattiggutt til fyrstelig maler") Han begynte som selvlært bygdemaler, men fikk senere utdanning ved Tegneskolen i Christiania (1827), på akademiet i Stockholm (1829-1833) og i Dresden (1836). Bønder på Toten betalte utdanningen hans, og som takk malte han salene på gardene deres. Peder Balke var elev av J. C. Dahl fra 1843 til 1844. Han reiste også til Paris og Russland. Han er representert i Nasjonalgalleriet med 14 bilder. Maleriet "Fyr på den norske kyst" og "Fra Nordkapp" er Balkes mest kjente. 26 av hans skisser henger dessuten i den skandinaviske salen i ving "L'aile Rohan" Louvre i Paris.

Balke var også opptatt av sosiale spørsmål. I 1842 tok han opp spørsmålet om kunstnerstipend, og i 1851 var han en av de første som i Norge tok opp spørsmålet om pensjon. Boligstrøket Balkeby (eller Kunstnerlund) på Majorstua i Oslo ble opprettet etter at Balke i 1856 kjøpte jord fra gården Nedre Blindern, og parsellerte den ut til boligtomter.

Designet av M8 design, utviklet av Tag Studio AS.
Drevet av Tag Content Studio.

Vang gård, 2848 Skreia, Tlf: 900 49 069, e-mail: post@nordrevang.no