Toskansk bondesuppe

Masse kål og bønner. Sunt og godt. Kan varieres i det uendelige.

Skift bønnene ut med korn og vinen med øl. En vitaminbombe som varmer i høstmørket! Du kan flå og hakke tomatene selv, det gir et enda bedre resultat, men du må huske å bruke gode tomater.

Cannellini og særlig cavolo nero, palmekål eller svartkål – kjært barn har mange navn! Kan være vanskelig å finne. Ta kontakt med oss så kan vi hjelpe deg. Denne retten kan varmes igjen og igjen. Blir du lei av konsistensen så kjør den i blenderen.

Ingredienser til 8 porsjoner:

  • 200 gr tørkede cannellini bønner
  • 1 kg kål (svartkål, savoykål, grønnkål og rosenkål)
  • 1 boks flådde, hakkede tomater
  • 2 fersk løk
  • 1 hode hvitløk
  • 2 gulrøtter
  • 1 bladselleri stengel
  • ½ dl hvitvinseddik
  • ½ flaske tørr hvitvin
  • 2 liter hønsekraft eller hønse- eller grønnsaksbuljong
  • 6-8 kvister timian eller tilsvarende mengde salvieblader
  • 4 ss Ekstra Jomfru olivenolje
  • Havsalt
  • Nykvernet pepper
  • 8 skiver grovt brød

Fremgangsmåte:

Bløtlegg bønnene 12 timer i rikelig med kaldt vann.

Fjern de harde stilkene fra kålen og snitt bladene ganske fint. Hvis du bruker rosenkål så fjern det ytterste laget med blader og skjærer de små kålhodene i mindre stykker. Skrell gulrøttene. Hakk gulrøtter, bladselleri og løk fint. Rens hvitløksfeddene. Hakk dem fint bortsett fra 4 fedd som du skal bruke til å gni inn brødet med. Mere om det lengre ned.

Varm halvparten av oljen i en stor tykkbundet gryte over middels varme. Tilsett løk og hvitløk og sautér det v under hyppig omrøring 5-10 minutter. Tilsett gulrot, løk, bladselleri og timiankviste og sautér til grønnsakene faller litt sammen. Smak til med salt og pepper. Tilsett eddiken og la den koke nesten vekk. Tilsett hvitvinen og kok sakte i 30 minutter.

Tilsett bønner, tomat, kål og kraft og kok videre ca 1 ½ time. Rør i suppen av og til. Smak til med salt og pepper. Smake også til med sitronsaft eller sukker for fylde og dybde. Du kan alternativt blanchere kål for seg selv i saltet vand og tilsette den tilslutt. Da suppen vil suppen få bedre frem den vakre grønne fargen. Men det blir en annen suppe!

Tips: Enkle bruschettaer er veldig godt til. Grill brødskivene på begge sider i en panne eller under ovnens grillelement (du kan bruke brødristeren men da mister du noe av grillsmaken som er med på å gjøre de enkle skivene til noe ekstra!). Gni brødskivene på den ene siden med de fire hvitløksfeddene. Bruk dem opp! Sprinkle litt olivenolje over dem. Drys havsalt og gjerne litt timian blader på toppen og kvern lidt pepper å ha på tilslutt. Server dem ved siden av suppen så kan dine gjester selv bestemme om de vil dyppe brødet i suppen.