LØK

På Vang Gård produserer vi vanlig gul kepaløk og rød kepaløk samt salatløk.

Det har vært dyrket løk på Vang Gården for kommersielt bruk siden 1973. En av våre spesialiteter er buntløk, som er gul eller rød løk som er helt fersk og nyplukket som vi har vasket og pakket i bunter hvor det spiselige løkgresset er med. Salatløken er derimot en hvit og mild løk som er på sist beste midt på sommeren – rett og slett en sommerløk.

Det sies at løk er en trøst i kjøkkenet, nesten som poteten som kan brukes til alt. I hvert fall er løk mye mer enn bare et krydder eller sprøstekt på biffen. Den kan brukes rå, kokt, stekt, ovnsbakt, i suppe, saus, stuing, som egen rett, som grønnsak, og også som krydder som setter «piff» på så mange retter. Det gjelder å være kreativ å velge sin løk etter hva man skal tilbrede.Løken tilhører Allium familien, og omfatter noen hundre arter. Bare noen ganske få brukes hos oss. Den mest vanlige er gul eller rød kepaløk, men vi har også hvit kepaløk. Løk inneholder noe A-, B- og C-vitaminer, den er rik på antioksidanter og mineraler. Rødløken er mildere på smak enn gul løk. Den hvite kepaløken er den skarpeste, men den løken som gir rikest aroma etter varmebehandling.

Løk kan plantes eller sås. Vil man ha tidig buntløk skal man bruke setteløk. På Vang både planter vi løk samt sår løk. Den tidige løken høstes for hånd og buntes med gresset på. Sesongen for norsk buntløk går fra slutten av juni til slutten av september. Vi tilbyr sortene Hyline, Wellington, Red Baron og Summit.

Vi dyrker også sorten Exibition. Den kalles salatløk i butikken. Dette er fordi den er spesielt mild og egner seg veldig godt i rå tilstand f.eks i salater. Den er også meget enkel å skrelle og kutte.

Vang Gård har over 300 mål med løk fordelt på sortene; Wellington, Hytek, Hypark, Summit, Red Baron, Red Ray, Red Tide, Hyred og Retano samt fersk hvitløk! Fersk hvitløk oppleves saftigere med en mildere smak enn tørket hvitløk. Både løken, stilken(lang) og gresset kan spises og er fortreffelig på grillen!! Sesongen åpnes i slutten av juni ov avsluttes ca. 1. september.

En innskrift på Kheopspyramiden i Egypt forteller at det gikk med store mengder løk, av alle typer, til arbeiderne. Løk skulle gi styrke og holde motet oppe under det tunge arbeidet med å få reist pyramiden. I det gamle Hellas fikk soldatene løk for å gi dem styrke og utholdenhet. Dessuten hyllet man løken som en kjærlighetsvekst og mente dertil at den var en god appetittvekker. Romerne tilla løken legende egenskaper, og anbefalte løk blant annet mot slangebitt og døvhet. Det var romerne som brakte løken ut i Europa, der den raskt spredte seg og fant sin naturlige plass i kostholdet. Også i Norge er løk en gammel plante. Den kjennes i hvert fall fra en runeinnskrift fra det 4. århundre og har vært en kjær gjest i kjøkkenet siden den gang.